Jump to content

Welcome to Xbox-Vibes

Sign In Register

Recommended Posts

Dobra, ogarnąłem forum i mam pytanie. Może to tak nie za bardzo bo to forum xboxa ale chciałbym w przyszłości zacząć trochę na YT wrzucać filmiki i może trochę stremować, więc pytanie. Pc czy Laptop? Mój maksymalny budżet to 4500 zł. Dodam że fajnie jednak jak laptop bo mobilniejszy jest.

• Replies 4
  • Created
  • Last Reply
  • Administrator

Powiem tak, prawie każdy Streamer używa peceta ale rozumiem że ważne tez jest, jak w twoim przypadku, mobilność i użycie laptopu do innych nieco przyziemnych rzeczy. Sam nieraz wole usiąść na sofie z lapkiem na kolanach i w spokoju coś tam pogrzebać😉.

A więc mam kilka propozycji dla ciebie, dodam tylko że sam pracuje na Macbooku więc patrzę na to co pokazują w danych nie z własnego doświadczenia.

Od najtańszych:

1. Laptop Lenovo Legion 5 15IMH05 cena 4400 zł.
  2. Laptop Dell Inspiron G15 5515  cena 4532 zł ( mi się bardzo podobają podzespoły jak na ta cenę i to mój faworyt )
  3. Laptop Asus TUF Gaming FX505 (FX505DT-BQ292T) w cenie 4586 zł 

Jeżeli potrzebujesz małego opisu czemu akurat Dell daj mi znać a przygotuje krótkie porównanie dla ciebie.

@edjazoli25 @Niebieska  właśnie się zastanawiam nad tymi dwoma. @edjazoli25 Mógłbyś mi napisać różnice i czemu wybierasz Dell? @Niebieska mogłabyś tak samo? 

• Administrator

@KrystekW oto kilka przykładów czemu bym wybrał Dell.

Ukryta treść

*Procesor

Intel Core i5-10300H Lenowo

AMD Ryzen 5 5600H Dell - jest nieco mniej wydajny niż procesory i5 ale mają dwa razy więcej wątków. Wyróżnia się za to bardzo niskim poborem mocy 65W

*Takowanie ( pierwsza wartość bazowa, druga po doładowaniu)zawsze patrz na bazowa 

2.5 GHz / 4.5 GHz Lenowo

3.3 GHz / 4.2 GHz Dell

*Liczba rdzeni 

4/8 Lenowo

6/12 Dell

Na koniec dodam ze najnowszy tryb zasilania systemu Windows 10 firmy Microsoft może powodować przegrzewanie laptopów.

Funkcja natychmiastowego włączania/wyłączania"Modern Standby" przełącza laptopa w stan niskiego poboru mocy, ale utrzymuje urządzenie wystarczająco świadome, aby kontynuować przetwarzanie zadań w tle i natychmiast wybudzać się po naciśnięciu przycisku zasilania.

Modern Standby to wygodna funkcja, która zaoszczędziła nam sporo czasu podczas przeglądania laptopów z systemem Windows 10. Niestety, podobno tryb zasilania powoduje przegrzewanie się niektórych z najlepszych laptopów, gdy nie są one używane. Sam dodam ze w tym przypadku jestem zawsze będę zwolennikiem Jabłuszka(Apple) gdzie słowo przegrzewanie nie istnieje.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...