Jump to content

Welcome to Xbox-Vibes

Sign In Register

Recommended Posts

Hej, jestem obecnie u mojego ojca na gospodarstwie bo przy okazji odwiedzam brata któremu jak już wiecie składam komputer do grania. A ojciec własnie mówi że kupuje nowy kombajn i się zastanawia pomiędzy trzema modelami. Wiem że to temat trochę inny dlatego w HydeParku go daję a jak oglądałem waszego Instagrama to zauważyłem że @ edjazoli25  na też gospodarstwo gdzie w Anglii więc pytanie bardziej do niego, może coś doradzi z wieloletnim doświadczeniem?

A więc ojciec myśli o JohnDeere, NewHolland lub Case. Oczywiście używane i na powierzchnię 350ha. 

To są jego propozycje:

• Case 9230
  • New Holland CR 10.90
  • John Deere X9.1100

• Replies 4
  • Created
  • Last Reply
  • Administrator

@Bartosz Sorki za późne odpisanie ale wiesz jak to jest na farmie, człowiek czasami zajęty non stop. Wracając do tematu to osobiście posiadam Case i to właśnie ten model jak widziałeś pewnie na IG czy nawet tutaj 

Ja osobiście odradzałbym JD tylko dlatego że podczas oglądania zaskoczyła mnie ilość pasków oraz łożysk które trzeba smarować prawie co dziennie. Plus cena potrafi być nawet o 20% większa niż Case. New Holland to praktycznie taki sam kombajn z wyglądu jak i całego systemu oczyszczania, cenowo napewno droższy. Wracając do Case, jest łatwy w obsłudze, wygodny, i dostępny jeżeli chodzi o części, wszytsko praktycznie dam możesz naprawic. Całe serwisowanie jest naprawdę łatwe i proste plus cały napręd oczyszczania jest hydrauliczny i podczas żniw smakujesz go może z dwa razy. Na polu sprawuje się super dając ci wydajność około 45-50 t na godzinę. 
Na koniec wiesz, to są jego pieniądze i pewnie nie małe wiec wszystko zależy od ojca. 
Na koniec dodam że Casa używam od jakichś 15 lat uwzględniając dwa Case ciągniki do przyczep. Naprawdę dużo usprawniło się przez te lata. 
Pozdrawiam. 

@edjazoli25 wygląda na to że ojciec będzie wybierał pomiędzy NH i Case. Wydaje mi się że musi policzyć wszystko ale jak na ceny patrzy to faktycznie Case jest tańszy i z tego co mówisz naprawdę dobry. Czytałem twoje wpisy i faktycznie wygląda na to że wiesz co mówisz bo faktycznie pracujesz na tym sprzęcie. 

• Administrator

@Bartosz co mogę dodać to to że oczywiście to jest duży wydatek i jak to bym był ja to napewno nie zamieniłbym Case na żaden inny kombajn.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...