Jump to content

Welcome to Xbox-Vibes

Sign In Register

Recommended Posts

Cześć i czołem. Ja już nie mogę z tym internetem. Może wy coś poradzicie. Wszystko jest ok w ciągu dnia a jak przychodzi do grania pod wieczór to prędkość mi spada z 30 na ledwo 2mbps, co robić? 
Normalnie nieraz jak wejdę to jest ok przez 10 min a później muli że masakra żadnej strony nie mogę otworzyć. A cholera dodzwonić się i porozmawiać z nimi to masakra!!

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Jak dla mnie to najgorszy dostawca ale powody tez mogą być inne. Dużą liczba użytkowników w danym momencie na lini i w okolicy będzie napewno spowalniać, coś nie tak z ustawieniami rutera. Warto zerknąć czy masz włączon dodatkowy kanał 5Ghz i nie używasz tylko 2,4Ghz.  Mam pytanko, czy czasami nie wyłączasz rutera na noc lub jak nie używasz? 

@Niebieska stacjonarny.

@KrystekW Zawsze wyłączam na noc i jak nas nie ma w domu. Zawsze jak włączę to poczekam z 5 minut aż się wszystko włączy i dopiero korzystam. Żadnego dodatkowego kanału nie mam. 🤭 

• Administrator

Nigdy nie wyłączaj routera kolego drogi. Powoduje to „zapychanie” lini w rozdzielni. Najlepiej jak skontaktujesz się z dostawcą i wyjaśnisz że włączyłeś codziennie router, oni powinni zresetować połączenie i nie powinno być już tak źle. Opłaca się wejść w ustawienia routera również i dodać kanał 5Ghz. Masz dwa

• 2.4Ghz są na długie połączenia wifi, są dobrze tolerowanie przez ściany i inne obiekty. 
  • 5Ghz są to połączenia na krótkie odległości( najlepiej ten sam pokój ) 

@Niebieska @edjazoli25 serio? Nie wiedziałem o tym. To już nie wyłączam tylko muszę matkę przekonać bo ona zawsze o oszczędzaniu prądu nawija bo drogi.  A co z tym kanałem 5Ghz, gdzie to ustawić?

• Administrator

@GamerZiomo przydał by się rodzaj routera jaki masz ale tak na szybkiego to gdzieś z tyłu masz napisany adres url jak 160.90 coś takiego plus admin haslo(przeważnie admin) jak to wpiszesz w wyszukiwarce to będziesz miał dostęp do panelu admina i poszukaj ustawienia kanałów. Jak znajdziesz 2.4 to spróbuj dodać 5Ghz. Nazwę i hasło (tak będzie widniało w wi-fi) zapisz i gotowe. A mamie powiedz że to są groszowe sprawy z tym prądem jakieś 15zl rocznie. 

@Niebieska @edjazoli25 słuchajcie, już nie wyłączam i po rozmowie z biurem obsługi klienta zresetowało połączenie. Ustawiłem też 5Ghz i jak narazie jest ok. Pytanko co do DNS mam wybór automatyczny a czytałem że można sobie inne ustawić np. Google które są niby szybsze? O co chodzi i czy jest sens?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...