Jump to content

Welcome to Xbox-Vibes

Sign In Register

Recommended Posts

• xModerator

Kocham bardzo technologie i ich historię dlatego będę się z wami dzielił ciekawostkami:

Dzisiaj 5 pierwszych ciekawostek:

1. Pierwszy windows przeczanoczny na urządzenia mobilne zwał się WinPad i co ciekawe na jego kernelu powstały następne systemy mobilne kolejno: Windows CE, Windows Mobile i Windows Phone.

image.thumb.png.ab81f0732a5aacc369b779c88aa56b9b.png

2. Pierwszym kontrolerem xbox'a jaki kiedykolwiek powstał jest Xbox Alpha Controler a nie Duke jak wiele osób myśli.

3. Skrypty VBS znane jako Visual Basic Script do dzisiaj są wykorzystywane jako pozostałości archaicznych rozwiązań w win32, dzisiaj należy na nie uważać z uwagi na wykorzystywanie ich przez złośliwe kampanie reklamowe do infekowania stacji rboocznych jako pliki uruchomieniowe, makra office i aplety.

4. Microsoft wiele razy próbował stworzyć system hybrydowy na wiele urządzeń lecz zawsze musiały mieć swoją architekturę i ekosystem. Zaś teraz praując nad projektem modern os microsoft może stworzyć lekki system pozbawiony archaicznych texchnologii win32 na rzeczy ultra wydajnego i energoosczędnego procesora z serii qualcom snapdragon cx8.

5. Jedne z najgroźniejszych wirusów komputerowych do tej pory to stuxnet i flame, które zagroziły reaktorom nuklearnym.

• Replies 5
  • Created
  • Last Reply
  • Administrator

Tak to prawda Alpha I był pierwszym prototypem kontrolera i mało osób o tym wie. 
Zawsze myślałem ze MyDoom był tym numerem jeden?

4 godziny temu, Grano22 napisał:

Jedne z najgroźniejszych wirusów komputerowych do tej pory to stuxnet i flame, które zagroziły reaktorom nuklearnym.

Właśnie sobie w necie znalazłem te dwa wirusy to chyba Amerykanie wypuścili bo tylko spotykane na Bliskim Wschodzie?

• xModerator
1 hour ago, edjazoli25 said:

Tak to prawda Alpha I był pierwszym prototypem kontrolera i mało osób o tym wie. 
Zawsze myślałem ze MyDoom był tym numerem jeden?

Akurat o tym nie czytałem ale powiedz coś o nim jak możesz bo ciekaw jestem 🙂

1 minute ago, TomQR said:

Właśnie sobie w necie znalazłem te dwa wirusy to chyba Amerykanie wypuścili bo tylko spotykane na Bliskim Wschodzie?

Tak potencjalnie Izrael lub USA ale nie zostało to odkryte kto dokładnie bo wirus był dobrze szyfrowany.

• Administrator
1 hour ago, Grano22 said:

Akurat o tym nie czytałem ale powiedz coś o nim jak możesz bo ciekaw jestem 🙂

W tygodniu zrobię specjalnie dla ciebie @Grano22 poscik o tym wlasnie wirusie.

• Junior Admin

Sam bym coś z chęcią popisał o wirusach i tych sprawach.

P.S ciekawy temat

Czekam na więcej ciekawostek

Może sam jakieś dodam 🤔 czas pokaże😁😅

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...